נזכרתי במבחן הדרכים ההוא לפיג'ו 604 היוקרתית, שפורסם בביטאון הישראלי "ברכב" בשנת 1978. בכדי להמחיש את נוחות הנסיעה הגבוהה של אותה מכונית סאלון צרפתית, סיפר הכתב על חייל שלקח טרמפ- איך נרדם על כורסאות ה-604 המרווחות שמאחור. כיום, כבר חיילים לא עולים לטרמפים, אבל DS7 הצרפתייה שנבחנת כאן מתיימרת להחזיר את היוקרה הצרפתית לחיים.
עד לשנת 1939 ייצרה צרפת מכוניות פאר וספורט יותר מכל מדינה אחרת, כשהמפורסמת שבהן הייתה הבוגאטי. לאחר מלחמת העולם השנייה, ניסו יצרנים צרפתים לשוב ולייצר מכוניות סאלון/יוקרה/פרימיום. אבל מכוניות כמו CX ,DS או C6 של סיטרואן, סדרה 6 של פיג'ו ודגמי ה-30, 25 או וול – סאטיס של רנו לא הצליחו לחולל את המהפכה הצרפתית המיוחלת. כיום, מכוניות פאר ויוקרה מקושרות בעיקר לתוצרת גרמניה, איטליה, בריטניה, יפן וארה"ב (ואף דרום קוריאה או סין), פחות לתוצרת צרפת.
.
חטיבת DS היא החזון של קונצרן 'סטלאנטיס' (או PSA אם תרצו) להתחרות בדגמים מקבילים של יצרני פרימיום כמו אאודי, במוו, מרצדס, לקסוס, אינפיניטי, ג'נסיס וכדומה. דגמי DS הבכירים הנבחנים כאן הם של הקרוסאובר הגדול – 7 – ספינת הדגל של היצרן (קיימת גם מכונית סאלון DS9 שאיננה מיובאת כרגע), אשר הוצג כבר ב-2018 ועבר ב-2022 מתיחת פנים, אז גם נשמט הכינוי Crossback משם הדגם.
.
בחרנו לכתוב על הגרסאות החזקות והיקרות יותר -היברידיות נטענות המונעות בהנעה כפולה (קיימת גרסה נוספת של הנעה קדמית 225 כ"ס). האחת בעלת הספק משולב של 300 כוחות סוס, והשנייה – פסגת ההיצע- בעלת הספק של 360 כוחות סוס וכיול ספורטיבי יותר. כל הגרסאות ברמת גימור זהה, רמת 'ריבולי' העשירה, הכוללת תאורת לד מלא, חישוקי 20 אינץ' (21 אינץ' בגרסת 360), גג זכוכית, מפתח חכם, תפעול חשמלי לדלת תא המטען ולמושבים הקדמיים, בקרת אקלים תלת-אזורית, ריפוד עור, שליטה מרחוק על מערכות שונות (מיזוג) ועוד.
.
395 אלף ש"ח ו-430 אלף ש"ח (בהתאמה) משאירים את דגמי DS7, את ההיברידיות הנטענות היוקרתיות הללו, לאלה שהפרוטה מצויה בכיסם. DS מנסה לעשות זאת בדרך אחרת וייחודית, ומכוונת לאלה המחפשים משהו שהוא קצת שונה, יוצא דופן. אבזור עשיר, עיצוב מושקע, אוונגרדיות ותשומת לב לפרטים מתאמצים להצדיק את תג המחיר הלא-עממי שנושאים הדגמים. בשנת 2024, כך הובטח לנו ממנהלת המותג, הילה אברישמי, ישמרו מחירי 2023 ולא יתייקרו, וזאת, בעקבות ביטול הנחת המיסוי ותודות לשחרור מהמכס של מלאי מוגבל של 130 כלי רכב בלבד.
E-TENSE 360 VS E-TENSE 300
אחרי שנהגנו בגרסת ה-300 כוחות סוס הנטענת של DS7, עברנו לגרסה החזקה יותר והחזקה ביותר של הדגם. ה-360 פותחה בשיתוף מחלקת הביצועים של היצרנית 'DS פרפורמנס' והיא בעלת ההספק הגבוה יותר במבחר (360 כ"ס), בנוסף לכיול מתלים ובולמים שונים, מפסקי סרנים רחבים יותר, צמיגים ספורטיביים ועוד.
במבט ראשון, גם חדי העין יתקשו להבדיל בין גרסאות DS7 השונות – מרווח גחון נמוך בסנטימטר וחצי (19 ס"מ מול 17.5 ס"מ) חישוקי 20 אינץ' מול 21 אינץ', ואם תציצו אל בין צלעות חישוקי הגלגלים הקדמיים, תוכלו לראות בלמים מוגדלים עם קאליפר 4 בוכנות ועליהם הכיתוב DS PERFORMANCE, וזהו.
למרות יחידת כח זהה הכוללת מנוע בנזין 1.6 טורבו בשילוב עם 2 מנועי חשמל ואפילו מומנט מרבי זהה (53 קג"מ ב-3000 סל"ד), ההספק המרבי בין הדגמים, כאמור, שונה. הדבר מאפשר לגרסה החזקה והכבדה יותר ב-49 ק"ג (במשקל 1960 ק"ג) לקצץ את המיאוץ ממצב עמידה ל-100 קמ"ש ב-0.3 עשיריות שנייה (5.6 שניות לעומת 5.9). המהירות המרבית, 235 קמ"ש, גם היא זהה בשתי הגרסאות.
DS7 מבוססת על פלטפורמת EMP-2 שמקורה ב-PSA אך עם שינויים רבים וגדולים יחסית לדגמי המותג האחרים. למשל, קיום מערך בולמים אדפטיביים, המשנים את קשיחותם בהתאם לנתונים הנקלטים ממצלמה הסורקת את פני הדרך מלפנים. מתיחת הפנים חידשה את העיצוב מבחוץ ומבפנים ויחידות ההנעה התעדכנו – בעיקר רענון המערכת ההיברידית-נטענת, שקיבלה סוללה גדולה יותר עם 14.1 קוט"ש.
באמת שלא היה חסר לנו כוח בגרסת ה-300 כוחות סוס. מדובר בביצועים שיספקו, ואף יותר, את רוב הנהגים, גם אם בעברם נהגו ברכב ספורטיבי עצמתי. אמנם, DS7 איננו רכב עם יומרות ספורטיביות, אך יכולת הניהוג ורמת הבטיחות האקטיבית שלו הן גבוהות מאוד. בכל זאת סקרנה אותנו הגרסה החזקה יותר, שגם היא כפולת הנעה, אך לא מסתפקת רק בתוספת הספק, אלא גם מכוילת כך שתטפל טוב יותר ביכולות הפנייה של הרכב המהיר.
מספיק להביט בצמיגי ה-360 כדי להבין שהכוונה המוצהרת כאן היא דינמיות משופרת. מדובר בצמיגי MICHELIN PILOT SPORT 4S, במידה 245/35R21. הצצה קרובה יותר תחשוף בלמי דיסק קדמיים בקוטר 380 מ"מ הנצבטים בעזרת קליפרים עם 4 בוכנות, מתלים מונמכים ב-15 מ"מ ומפשק גלגלים רחב יותר -24 מ"מ מלפנים ו-10 מ"מ מאחור. תוסיפו למתכון הצרפתי הזה גם את תוספת 60 הסוסים ותקבלו SUV חד עם קורטוב ספורטיביות שנבנה בהשראת מכונית ה-E פורמולה המצליחה של היצרן. מכונית בעלת יכולת גבוהה, שלמרות משקלה העצמי הגבוה מאפשרת גם לפנות, ואפילו ליהנות מהנהיגה.
אך, כידוע לכולנו, אין ארוחות חינם, וגרסה זו קשיחה יותר ומתמודדת פחות טוב בהתקלות עם שברי אספלט או פסי האטה מוגזמים. זה לא הופך אותה למכונית לא נוחה בעליל, אבל יחסית לאחיותיה המאוד נוחות (ה-225 וה-300), היא תזכיר לכם את המתחרות הגרמניות המקבילות והאתלטיות כמוה. הבדל נוסף שיורגש בין גרסאות DS7 שבחנו הוא טווח הנסיעה החשמלי המקסימאלי (66 ק"מ מול 58 ק"מ על פי הצהרת היצרן), הנגזר מצריכת החשמל (168 וואט שעה/ ק"מ לעומת 178 בגרסה החזקה). צריכת הדלק הממוצעת הכללית ברכבים היברידיים-נטענים מושפעת מאופי הנהיגה וניצול הטעינה בין נסיעות, לכן הצהרת היצרן היא תיאורטית בלבד, וע"פ הנתונים, גם כאן, קיימים הבדלים בין הגרסאות.
למעט אותו סוג מסוים של "מס" אותו משלמת גרסת הביצועים של ה-7, חוט השני העובר בין כל גרסאות הפלאג-אין ברמת גימור 'ריבולי' הם הנוחות, איכות חומרים ודיפון ואיכות הרכבה מוקפדים ברמה הגבוהה ביותר. כל זאת, לצד עיצוב המכיל בתוכו תשומת לב מדוקדקת לפרטים.
הנהיגה בשתי גרסאות ה-DS7 משאירה אותנו עם מסקנה אחת – אמנם המותג DS עדיין לא קנה לעצמו מורשת ארוכה ומוניטין כמו חלק נכבד ממתחריו, אך מדובר במותג שבסיסו ב-PSA והמאגד בתוכו, בשל כך, מותגים נוספים בעלי מורשת והיסטוריה מהארוכים בתעשיית הרכב. אמנם DS מבוססת על מכלולים משותפים, אך היא מבדלת עצמה מאותם המותגים על ידי תשומת לב ליוקרה, סטייל ושיק אירופאי, טכנולוגיה מתקדמת ואופי ייחודי. כך, שבשורה התחתונה, התמורה כאן טובה, וזאת – בזכות היכולות הגבוהות המשולבות באבזור העשיר במיוחד, שילוב המצליח לפצות על היעדרה היחסי של ה"מורשת" של היצרן השאפתן הזה מול היצרנים הוותיקים ומבוססי-התדמית.