עוד בתחילת שנות ה-90, הבחינו מהנדסי טויוטה בביקוש הרב לרכבי השטח הגדולים והקשוחים. אלה האחרונים הפכו מאוד פופולארים בקרב משפחות, על-אף גודלם, משקלם, צריכת הדלק המוגזמת שלהם ומחירם הגבוה יחסית. בטויוטה הבינו את הצורך ברכב שטח קל יותר, קטן יותר, ובעל יכולות מסוימות גם מעבר לאספלט המהודק.
ראב 4 שהושק בשנת 94, היה חלוץ רכבי ה'קומפאקט קרוסאובר SUV'. הוא נתן לאותן משפחות שחיפשו רכב דו-שימושי, את האפשרות לטייל במחוזות רחוקים יותר מעבר לכביש הסלול, ובעיקר להיראות כהרפתקנים ברכב המעוצב כמיועד לשטח.
את הפוטנציאל הזה גילו גם יצרנים נוספים והקטגוריה התרחבה והפכה פופולרית. ראב 4 התחדש מדי מספר שנים אך ביחס לדור הראשון המקורי, איבד קצת את קסמו. עם הטויוטה C-HR הראו היפאנים כי הם יודעים גם להעז, ממש כמו פעם, ואת הדור החמישי של ראב 4 לקחנו למבחן ראשון על אדמתנו הקדושה.
לא נרבה כאן להתייחס לנתונים טכניים יבשים. על גרסאות ונתוני ראב 4 תוכלו לקרוא בהרחבה – בכתבה שפרסמנו מהשקת הראב 4 החדש שהתקיימה בספרד.
לישראל מיובאים מס' דגמים של הראב 4 חלקם הקטן בעלי מנוע בנזין ורובם היברידיים. תצורות ההנעה הן הנעה קדמית או הנעה כפולה.
במבט ראשוני ניכר כי מדובר ברכב שטח גדול יחסית. בראב 4 בולטים סממני עיצוב מדגמי טויוטה שונים. התוצאה – חזות קשוחה יותר.
הי דרומה לאילת
את הכבודה הכנסנו לתא המטען המרווח מאוד שנפחו 580 ליטרים. הפתיחה והסגירה חשמליים.
זוויות הפתיחה של דלתות הרכב גדולות ומקלות על כניסה ויציאה. היתרון ברכבים מוגבהים שכאלה היא גם בעובדה שלא נופלים או מטפסים מתוכם. אנשים מבוגרים מברכים על כך.
מושב הנהג מרווח ונוח ויעידו על כך שעות הנהיגה הרבות שבילינו בתוכו. את זה גם ניתן לומר על המושב מאחור; אחד מיתרונותיו הגדולים של ראב 4 הנוכחי הוא מושב אחורי מרווח מאוד ונוח לישיבה. תא הנוסעים מוקפד ובנוי מחומרים איכותיים. כמעט לקסוס. תאי איחסון מחזיקי כוסות כניסות USB מלפנים ומאחור, לא ממש חסר ואת הפרק הזה צולח הראב בהצטיינות.
לחיצה על כפתור ההתנעה (מפתח חכם), לא משמיע שאון מנוע. מדובר הרי בדגם היברידי. בלוח השעונים נדלק צג נתונים בגודל 7 אינץ', המציג את נתוני הדרך. כמו כן, קיימת ברכב מערכת מולטימדיה בשפה העברית (Toyota Touch 2) עם מסך מגע 8 אינץ', ודיבורית BT להצגת נתונים ושליטה מלאה במגוון מערכות הרכב.
מערכת המולטימדיה כוללת מצלמת רברס, רדיו ואפליקציות נוספות. איכות השמע מעולה גם בווליום גבוה והייתה חלק בלתי נפרד מחווית הנסיעה.
דרך מצפה רמון
אף פעם אל תזלזלו בכיווני מושב ומראות מדויקים, על פי מידתכם. זה משפיע על איכות הנהיגה, זה משפיע על הבטיחות. אנחנו כיוונו. תנוחת הנהיגה טובה. גם שדה הראיה החוצה.
בטיחות, אגב, היא גם כושרה של יחידת ההנעה להאיץ את הרכב. לחיצה על דוושת התאוצה מזניקה אותנו בשקט חשמלי מהמקום עד להצטרפותו של מנוע הבנזין לעבודה. לראב 4 מצבי נהיגה – חסכוני – רגיל – ספורטיבי. אלה צובעים את צג לוח השעונים בצבע תואם: ירוק – כחול – אדום בהתאמה.
את חווית הנהיגה נחלק לשניים:
המכלול ההיברידי פועל היטב בנהיגה רגועה – בדרך עירונית ובמהירות שיוט בדרך הבינעירונית, המהירה. הכל רגוע ושקט, הבידוד מרעשים מרשים. כשנדרשת תאוצה חזקה למטרת עקיפה, או טיפוס מהיר במעלה הכביש המוביל למצפה רמון, נשמע שאון המנוע היטב וחודר לתא הנוסעים. תחושת המאמץ הזו נובעת מאופיה של תיבת ההילוכים הרציפה CVT השומרת את תחום סיבובי המנוע על הצד הגבוה.
ראב 4 מאיץ מ0 ל-100 ב- 8.4 שניות. גם תאוצות הביניים לא רעות, ומעניקות ביטחון ברגע האמת. אבל מבחינה וואקאלית, החשק להאיץ קצת מדוכא.
הפלטפורמה החדשה של טויוטה – TNGA, המשותפת למספר דגמי טויוטה מהדור האחרון, משפרת את יציבות הרכב, ועל אף גובהו ומשקלו של הראב, תחושת הבטחון בסיבובים גבוהה. נוחות הנסיעה טובה גם היא הן כשמדובר בכבישים סלולים למשעי, כבישים מוזנחי תחזוקה או שבילי עפר קופצניים.
כמו באחותה הקורולה, גם ראב 4 מציעה כסטנדרט מספר מערכות בטיחות מתקדמות כגון: מערכת קדם התנגשות, מערכת אור גבוה אוטומטי, מערכת שמירת נתיב, מערכת זיהוי תמרורים, בקרת שיוט אדפטיבית ומערכת זיהוי רכבים חוצים מאחור. המערכות הללו הן גיבוי חיוני לטעויות נהיגה שכיחות. קו ההגנה האחרון היא הבטיחות הפאסיבית. ממש עם סיום כתיבת הכתבה התבשרנו כי הראב החדש, שאלפי יחידות שלו כבר נוסעות על כבישי הארץ, הצטיין במבחני הריסוק שערך EURONCAP והשיג חמישה כוכבי ריסוק (93ֵ אחוזים ליושבי הרכב מלפנים ו-85 לאלה מאחור).
אבל איך אפשר בלי לומר מילה על צריכת הדלק, כשמדובר על יחידת הנעה שתכליתה העיקרי היא יעילות? ובכן, בדומה לקורולה, גם כאן הרשימה הטויוטה עם צריכת דלק ממוצעת
משולבת של 16.5 ק"מ לליטר בנסיעת המבחן.
הראב 4 הנוכחי אמנם לא מהפכני כמו אותו דור ראשון, אבל יתרונו ברכב משפחתי ניכר ברוב התחומים ובמיוחד בעובדה שיחידת ההנעה שלו המתקדמת, מאפשרת להנות מרכב גדול, מרווח עם יתרונות הגובה של SUV, לצד צריכת דלק ופליטת מזהמים השמורים לכלי רכב קטנים יותר. מחירה של הגרסה הנבחנת 2.5H Experience 4X2 הינו 190000 ש"ח.