מיני נייטסברידג' – שמעון והזהובה


לא אחת אני עומד ברמזור או נוסע בכביש, ותוהה האם המיני החדשה העומדת לצידי או העוקפת אותי בנונשלנטיות נהוגה בידי צעיר או צעירה קורנים מחשיבות-עצמית, מודעים לקשר בין הרכב שלהם לבין הקוביה הזהובה בתוכה אני יושב …
רוב הסיכויים שלא, והאמת – אין קשר.


במחצית שנת 2000 הציגה BMW את סדרת המיני החדשות שלה.
כמה חודשים לפני כן, הכריזה חברת ROVER על הפסקת הייצור של המיני הקלאסית, שבגלגולים שונים התבססה על אותה המתכונת מאז פיתוחה ע"י המהנדס היווני-בריטי – סר אלכס איסיגוניס – בשנת 1959.
בסוף 1999, לקראת סיום הייצור, הציגה ROVER סדרה של 4 דגמים במהדורה מוגבלת.
MINI CLASSIC SEVEN
MINI CLASSIC COOPER
MINI CLASSIC COOPER SPORT (“S”)
והרביעית – גירסה מהודרת במיוחד ייעודית לשווקים האירופאים – ה-KNIGHTSBRIDGE, הקרויה על שם אחת השכונות היוקרתיות בלונדון.
ה-KNIGHTSBRIDGE מצוידת במנוע ה 1275 ס"מ ההיסטורי, המצויד משנת 1997 במערכת הזרקה רב-נקודתית (MPI) ורדיאטור שהותאם לחזית הרכב, בניגוד לדגמים קודמים בהם הרדיאטור היה צמוד לדופן תא המנוע.

דגם ה-KNIGHTSBRIDGE סופק במספר צבעים מצומצם, כשדגם ה SIENNA GOLD הועמד בפסגת המהדורה.
הוא צויד במושבי עור איכותיים, דש-בורד ודפנות פנים הרכב מעץ בגוון מהגוני ומצופה לכה המעניקה לו עומק ותחושת יוקרה. הגה בריפוד עור תואם הכולל כרית-אוויר וכמובן – כמו בסדרות COOPER ו-COOPER S – חישוק 13 וצמיג בחתך נמוך ורחב .
חלק מהרכבים צוידו בפיצ'ר המשנה את חוויית הנהיגה באופן משמעותי – חלון-גג מתוצרת WEBASTO הפותח את כל החלקו העליון של הגג.

ובאשר ל"זהובה" הספציפית שלנו:
זהו הדגם היחיד מכל מהדורות הסיום של שנת 2000 שהגיע לארץ. סיפור הגעתו, לא פחות מטראגי. אדם מוכר בענף החלפים לרכבים הבריטיים עד לסוף שנות ה 90 של המאה הקודמת, החליט להעביר את בית העסק שלו לבניו ולצאת לגמלאות. כ"מתנת פרישה" לעצמו, הוא החליט לטוס לבלגיה , לרכוש שם את אחת ה MINI ממהדורות הסיום, ולנהוג אותה חזרה לארץ.
למציאות כללים משלה. האיש הלך לעולמו ולא זכה להגיע עם האוטו לארץ. בנו נסע לבלגיה, והביא את האוטו לארץ. האוטו נשאר ברשותו למשך שנה ממותו של אביו, ואז הציע לבעליה הנוכחי לרכוש אותה. ההתלבטות לא הייתה קשה…

היא הועברה לבעליה הנוכחי בסוף שנת 2001. היא נרכשה כשעל המונה היו פחות מ 3,500 ק"מ, המשקפים את המרחק מאנטוורפן לאחד מנמלי דרום אירופה, ועוד כמה ק"מ בארץ. כיום, בתחילתה של שנת 2023, לרכב יש 26,000 ק"מ.
כן. הוא מושך מבטים ובעיקר שאלות וחוסר אמון. למרבית ה"מבינים" במפגשי קלאסיות למיניהן קשה להאמין שיש דבר כזה שנקרא "מיני" בשנת 2000… "הרי הייצור הופסק מתישהו ב 1984-5", אומרים בהחלטיות. אז זהו, שלא… הייבוא הסדיר לארץ הופסק ב 1985. באירופה, ולא פחות מכך דווקא בלא אחרת מיפן – ה"עסק" רק הלך ופרח, עם הרבה מהדורות מוגבלות ואופציות מעניינות ויפות.
"איפה שיפצת?", "מי עשה לך את הצבע?", "פחחות ברמה!!!", "חבל שקלקלת את המקוריות, זה קלאסי, צריך לשמור כמו במקור". אלו רק חלק מהתגובות, לצד "איזה יופי" וכד'…

22 שנים זה הרבה זמן, גם במונחים של רכב חדש.
נסיעה של מעט ק"מ בכל שנה – איננה ערובה לשמירת הרכב במצב חדש. צריך למצוא את האיזון. הרכב לא משמש לנסיעות יום-יומיות, ומאוחסן בחניה תת-קרקעית עם בקרת אקלים ולחות, לצד 2 בריטיות קלאסיות אחרות ולנד רובר דיפנדר (אמיתי) ששומר עליהן.

הרכב מונע ונוסע לסיבוב קצר פעם בשבוע באמצע השבוע, ואחת לשבועיים "יוצא לטיול" משמעותי יותר. חוויית הנהיגה מאד מיוחדת, מעבר למאפייני הנהיגה האופייניים למיני הקלאסית לדורותיה. מצד אחד טכנולוגיה מכנית (מתלים, בלמים, בולמים, מנוע) של שנות הששים, מצד שני – הטכנולוגיה הזאת בכל זאת יוצרה בשנת 2000, על כל המשתמע מכך. בזכות הקילומטראז' הנמוך, הרכב עדיין מרגיש כ"חדש", ללא רעשים וחריקות. בזכות מערכת הזרקת הדלק ומחשב ניהול המנוע, המנוע עובד חלק ו"עגול", וללא צורך בכיוונים מעיקים.

כל החלפים למיני הקלאסית זמינים אצל ספקים נבחרים באנגליה, אך העבודה עליה דורשת ידע ומיומנות, בעיקר ידיים ואצבעות דקות וארוכות… הגישה לרוב מרכיבי המנוע מוגבלת בשל הצפיפות בתא המנוע, והחלפת פילטר הדלק דורשת כושר גופני וגמישות מיוחדת.

לסיכום – אוטו שמעלה חיוך אצל בעליו, אצל הצופים בו ואפילו אצל הספקנים…
ֻ
כתיבה – שמעון חסיד,
תמונות – מערכת דרייבטיים

"מכונית המאה" – בחירתו של רוני אהרנוביץ' ז"ל
טור העורך – אתר NETCAR (ינואר 2010)

כדרכן של מהפכות גדולות, המיני לא נולדה באולם הישיבות של ועדה: הסקיצה הראשונה שלה שורטטה על מפית נייר במסעדה.
התרשים מדהים בפשטותו אך די בו כדי להסגיר את הסוד שמאחורי פריצת הדרך: לראשונה במכוניות הנעה קדמית, המנוע הוצב לרוחב ולא לאורך. תצורתה המקורית של המיני איפשרה אריזה קומפקטית יעילה: למרות שאורכה – אם זה אכן המינוח הנכון בנסיבות אלו – אינו עולה על שלושה מטר וזרת, מאכלסת המכונית ארבעה מבוגרים בלי שיאלצו לקיים ביניהם מגע פיזי שלא בהסכמה. בסדר העדיפויות הנכון שלה, המיני השנונה הציבה את המטרה – הנוסעים – לפני האמצעים.

תהליך מיזעור המיני לא נעצר בתא המנוע וזלג גם לגלגלים המיניאטוריים ולמיתלי הגומי המקוריים, שהורחקו לארבע קרנות המכונית. מיקום הגלגלים ממש בקצוות משיג מטרה כפולה: חלל ישיבה מוגדל וניהוג חד כתער. המיני התזזיתית היתה המכונית הראשונה עליה נאמר, שהיא לוקחת פניות כאילו נעה על מסילה. נכסיה הדינמיים עשו את האנגליה הקטנה לקוטלת ענקים, תואר המגובה בשלושה נצחונות הירואיים בראלי מונטה קרלו הנחשב. רקורד ספורטיבי מרשים יכול רק להוסיף לרזומה של מכונית קלאסית.



הצלחתה של מכונית לעמוד בשיני הזמן היא מבחן מקובל לנכונות תפיסתה.
המיני ילידת 59' היא הוותיקה במכוניות שעדיין מיוצרות באירופה, ואולם חזותה הצעירה-לנצח לא העלתה קמטים. גם היום זו מכונית פולחן, חפה מכל שיקול מעמדי, המבוקשת בעדכניים שברחובות לונדון, פאריז וטוקיו. 
בניגוד לרכבי השטח המגודלים, המיני, כמו כל מכונית קטנה, אינה מיועדת למי שסובל מרגשי נחיתות. היא גם לא מייצרת כאלה: לפחות בגירסת קופר S הספורטיבית, שמותר לראות בה את חלוצת דור ה-GTI, המיני נותרה אחת מאותן מכוניות ספורות שנהיגה בהן היא מתכון בדוק לסיפוק.
את מקומה על גג ההסטוריה של המכונית כבשה המיני בזכות החדשנות,  היצירתיות, ההברקה וההשפעה: בתבנית שהיא טבעה, נוצרה קרוב לוודאי  גם המכונית שלך. אפילו מרצדס ואודי הגאים נכנעו לבסוף למגמה ובחרו בתצורה שהנחילה המיני עבור הקומפקטיות שלהם. רק ב-מ-וו נותרו נאמנים אקסלוסיבית להנעה אחורית. הם יכולים להרשות לעצמם: מזה חמש שנים, המיני אינה אלא מותג שובב וחריג בקו הדגמים חמור הסבר של היצרן הגרמני. גם את הסמל הלאומי המובהק הזה הצליחו הבריטים לאבד – לא לפני שהמורשת שלו נטמעה במכונית לדורותיה. 
תודה לדור אהרנוביץ'
לקריאת הטור כולו באתר NETCAR לחצו כאן


About Drive Time

מגזין Drive Time מגיש תכנים מעניינים בתחום הרכב והספורט המוטורי. האתר מגיש מבט מקצועי על כלי ותוכן מענין על רכבי כביש, רכבי שטח וספורט מוטורי.

Check Also

סיטרואן CX – הסיטרואן האמיתית האחרונה

Tweetהצד הפחות מוכר בסיפורה של הסיטרואן CX מוכיח, שלעיתים, האילוץ הוא אבי ההברקה…סיטרואן, החברה הצרפתייה …

One comment

  1. מדיהמה מדיהמה ואתה שמעון לא פחות
    רכב מיודחד מאוד לאנשים שאכן מבינים מה זה מיני
    גם אני שומר על אחת שנת 65 מיוחדת בארץ

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *